Završna deklearcija samita G20: Svima jednak pristup vakcini protiv korona virusa

 Završna deklearcija samita G20: Svima jednak pristup vakcini protiv korona virusa

Foto: Beta

Lideri Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20 obećali su juče na onlajn samitu da će učiniti sve kako bi obezbijedili „jednak“ pristup vakcini protiv korona virusa, prenosi agencija BETA.

„Nećemo odustati od napora da svima obezbijedimo jednak pristup (vakcinama, testovima i terapiji)“, navodi se u završnoj deklaraciji dvodnevnog virtuelnog samita u organizaciji Saudijske Arabije.

Lideri G20 su naveli da „u potpunosti podržavaju“ mehanizme koje je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u borbi protiv epidemije korona virusa, a koja podrazumijeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama.

G20 u završnoj deklaraciji obećala je da će sprovesti ranije usvojenu incijativu o odlaganju otplate duga siromašnih zemalja.

Lideri su o trgovini naveli da je „važnije nego ikad da se podrži multilateralni trgovinski sistem“ i da se osiguraju „jednaki uslovi“.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Portal Mojkovac

Pročitajte još