Živković: Čuvajte sebe i druge kako bi što prije izašli iz ove nezavidne situacije

 Živković: Čuvajte sebe i druge kako bi što prije izašli iz ove nezavidne situacije

Foto: Dnevni centar Mojkovac

Cjelokupna situacija sa virusom COVID-19 dovela je djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju u veoma tešku poziciju a samim tim i rad dnevnih centara. Zbog epidemiološke situacije u zemlji Dnevni centar „Mojkovac“ radi u ograničenom kapacitetu, shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, saopštila je direktorka tog centra Dragica Živković za Portal Mojkovac.

„Nakon privremene spriječenosti da se organizuje rad sa korisnicima u Dnevnom centru, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kreirane su nove smjernice po pitanju stvaranja bezbjednog radnog okruženja u kom bi korisnici ponovo mogli da redovno i neposredno koriste usluge naše ustanove, a naravno uz poštovanje novih mjera za prevenciju širenja zaraznih bolesti. Tako je rad sa korisnicima organizovan je po grupama“, kazala je ona ističući da istovremeno u prostorijama ustanove borave 3 korisnika i sprovodi se individualni rad sa korisnicima.

Radni dan u uslovima pandemije, objašnjava Živković, započinje tako što zaposleni po dolasku mjere i evidentiraju tjelesnu temperaturu, vrše dezinfekciju ruku i oblače radnu uniformu. Nošenje maski i zaštitne medicinske opreme je obavezno. Prostorije i kombi vozilo za prevoz korisnika se redovno čiste, dezinfikuju i provjetravaju. Korisnik se preuzima, ukoliko nema simptome respiratornih bolesti, mjeri se tjelesna temperatura i vrši se dezinfekcija ruku korisnika. Po utvrđenom rasporedu, sa korisnicima se realizuje individualni rad. Prije ulaska korisnika u prostoriju vrši se dezinfekcija radnih površina, materijala i opreme koja se koristi u radu kao i nakon svakog završenog tretmana.

„Zahvaljujući ICT platformi koju je izradio Dnevni centar Pljevlja, svim korisnicima usluga dnevnih centara omogućena je i online podrška. Otvaranjem naloga na ovoj platformi, moguće je organizovati i online rad sa korisnicima. Nastojimo i da putem društvenih mreža objavljujemo materijale i smjernice za rad sa korisnicima kod kuće“, ističe Direktorka Dnevnog centra i napominje da je do daljnjeg, zabranjen ulaz u prostorije Dnevnog centra svim licima koji nisu korisnici i zaposleni.

„Iz tog razloga, biće teško zamisliti decembar u susret novogodišnjim praznicima koji je našim korisnicima donosio posebnu radost. Decembar je bio rezervisan za novogodišnje poklone i druženja sa našim sugrađanima koje ovim putem molimo da se pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje, da čuvaju sebe i druge kako bi što prije izašli iz ove nezavidne situacije“, zaključila je Živković.

Novogodišnja dodela paketića 2017. Foto: Ju Dnevni centar Mojkovac – Facebook

Pročitajte još