45. Mojkovačka filmska jesen – Nagrada za Vojina Ćetkovića

 45. Mojkovačka filmska jesen – Nagrada za Vojina Ćetkovića

Foto: RTCG

Festival glumca istog govornog područja „Mojkovačka filmska jesen” 2020 završena je sinoć u Centru za kulturu „Nenad Rakočević“. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Vojinu Ćetkoviću za ulogu u filmu „Grudi“ rediteljke Marije Perović, dok je nagrada za glavnu žensku ulogu, odlukom žirija, pripala glumici Dariji Lorenci Flac, za ulogu ostvarenu u filmu „Mater”, reditelja Jure Pavlovića.

Zbog trenutne epidemijske situacije, mnogi dobitnici nijesu prisustvovali uručenju nagrade, već su se obratili video-porukama.

Tročlani žiri u sastavu, reditelj Senad Šahmanovića, predsjednik, i članica, glumica Jelena Rakočević Nenezić i Žana Bulatović Gardašević, dodelili su i nagrade za epizodnu žensku ulogu, koja je pripala glumici Jasni Žalica za ulogu u filmu „Koncentriši se baba“, reditelja Pjera Žalice, dok je nagrada za nagrada za epizodnu mušku ulogu pripala Branimiru Popoviću, za ulogu i istom filmu.

U obrazloženju žirija navodi se da je Ćetkoviću nagrada pripala „za pažljivo građen lik Fukija, koji suptilnim glumačkim sredstvima i emotivom toplinom pokušava pronaći rješenja i optimizam u surovom postranzicijskom razdoblju”. Odluku za najbolju žensku glavnu ulogu, žiri je obrazložio maestralnošću glumice Darije Lorenci Flac.

„Maestralnost Darije Lorenci Flac ogleda se u precizno promišljenim glumačkim sredstvima kojima glumica na sugestivan, suptilan, duboko emotivan i izražajan način igra izuzetno kompleksnu i zahtjevnu ulogu”, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu žiri je obrazložio da je Žalica svoju ulogu otjelotvorila suptilnim glumačkim sredstvima, uvjerljivo, duhovito i emotivno predvodeći tako igru sjajne glumačke ekipe.

„Zahvaljujem se i festivalu koji njeguje glumačku umjetnost, radite veliki posao, hvala vam na tome“, kazala je Jasna Žalica, video-porukom.

Po pitanju muške epizodne uloge žiri je ocijenio da je Popović „stilski posve drugačiji u glumačkom izrazu, da unosi dinamiku i surovim komičnim elementima vješto oponira dramatici koju diktira priča Pjera Žalice”.

Ove godine žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade. Tako je odlukom žirija Gordanu Kičiću dodijeljena Plaketa za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti, na kojoj je zahvalio video porukom, a glumačkom ansamblu filma „Koja je ovo država” reditelja Vinka Brešana, dodijelili su Plaketu za izuzetnu kolektivnu glumačku igru.

Direktorica Centra za kulturu „Nenad Rakočević“, Ljilja Jokić zahvalila se svim učesnicima festivala i publici.

„Hvala svima koji su svih pet dana ostali vjerni filmskoj umjetnosti. Mi već razmišljamo o narednom festivalu i nadamo se da će biti u boljim zdrastvenim okolnostima“, kazala je Jokić.

Foto: Republika

Za Mojkovac me vežu najljepše uspomene

Vojin Ćetković, dobitinik nagrade za najbolju mušku ulogu, je u video-poruci čestitao organizatorima na tome što su uspjeli da održe kontinuitet MFJ.

„Za Mojkovac me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva, tu sam provodio mnoga ljeta i zime kod mog djeda, kod moje braće i tetke, stričeva. Hvala vam još jednom na ovoj divnoj nagradi“, rekao je Ćetković dok se njegova koleginica Žalica zahvalila publici, žiriju, kao i inspirativnim kolegama.

Portal Mojkovac

Pročitajte još