Programi 28. DEUS-a online

 Programi 28. DEUS-a online

Foto: Glavni grad

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, i ove godine organizuje 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS, uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije, prenosi portal RTCG.

Kako obavještavaju u Glavnom gradu, u okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a prezentovaće podgoričkoj, ali i široj publici likovni, književni, muzički i pozorišni program.

Svi programi prenosiće se putem youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere.

„Otvaranje DEUS-a obilježavamo izložbom političkih plakata ‘Pro et contra’ slovenačke skupine Novi Kolektivizam koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije, kao kritike neolibiralnog kapitalizma. Virtuelno vođenje zakazano je za 2. decembar u 19 časova, a iste večeri u 19.30 sati vodićemo razgovor sa Miranom Moharom, aktivnim članom Novog Kolektivizma, Irwin-a i NSK-a. Pored izložbe Novog Kolektivizma, u Muzejima i galerijama Podgorice biće otvorena 15. decembra izložba Nenada Šoškića ‘Transformacije'“, navodi se u najavi programa.

U muzičkom dijelu programa DEUS-a tokom decembra na kanalima Sekretarijata prenosiće četiri koncerta snimana na različitim lokacijama Podgorice.

„Obećavamo fuziju funk-a, jazz-a i eksperimenta. Publici će se predstaviti sastavi ‘Beatz n Rhymes’ (3. decembra u 20 sati), ‘Kuhinjazz add 2’ (12. decembar u 12h), ‘The Gents'( 21.decembar u 20h) i premijera Trio Moa Faro (Dušanka Belada, Andrijana Ramović i Marija Mitrović, (24.decembra u 20h). Imamo čast da najavimo i premijeru predstave ‘Tri praseta’ Stevana Koprivice u režiji Aleksandra Jovanovića u srijedu, 9. decembar u 12h, Velika sala KIC-a ‘Budo Tomović’. Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedmadesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namijenski pisan za Gradsko pozorište u korona uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine, pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima“, ističe se u najavi.

Kako se dodaje, Gradsko pozorište Podgorica 27. decembra u 20 časova, obilježiće Dan pozorišta izvođenjem predstave „Pukovnik ptica“ po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića.

„U okviru književnog segmenta, 7. decembra u 20 h na kanalima Sekretarijata moći ćete da pratite promociju Crna Gora u Prvom svjetskom ratu (1914-1916) – Zbornik dokumenata, koju je priredio Milan Šćekić, a izdavač je Biblioteka ‘Radosav Ljumović’. Zakazane su i dvije promocije Fokalizatora: 10. decembra u 20h Zoran Koprivica ‘Vrteška laži’ i 22. decembra 20h Sabrane pripovijetke Milovana Đilasa II dio. Promocija knjige ‘Pisci ne padaju s neba’ –zbornika radova Foruma mladih pisaca KIC-a održaće se u petak, 11. decembra. U šesti zbornik Foruma uvrštene su pjesme i priče koje su nastajale pretežno tokom 2020. godine obilježene epidemijom i karantinom. U okviru Foruma mladih pisaca predstavićemo poeziju Barbara Delać( 14.decembar), knjigu pjesama Nikole Ćorac( 17.decembar) i prvu samostalnu knjigu poezije Luke Boljevića(23.decembar)“, naglašavaju u Sekretarijatu.

Portal Mojkovac

Pročitajte još