Argentinska čoko-torta najukusnija a lako se priprema

 Argentinska čoko-torta najukusnija a lako se priprema

Nedavno je stranica TasteAtlas, svetski atlas hrane koji obuhvata više od 10.000 specijaliteta, objavio nekoliko spiskova najpopularnije i najbolje ocenjene hrane na svetu ove godine, a na vrhu liste najboljih dezerta našle su se brojne sočne poslastice od kojih ste neke sasvim sigurno probali, a sa nekima se verovatno niste susretali do sada.

Deset najbolje rangiranih slatkiša u 2020. su: brazilski mus od marakuje, belgijske vafle, poljski sernik (torta od sira), apfelkuchen – nemački kolač od jabuka, turski kajmak sa medom, turska baklava iz Gaziantepa, portugalski kolači pastel de nata, argentinska čokoladna torta, italijanski sladoled od pistaća i na prvom počasnom mestu našao se tradicionalni portugalski recept pastel de belem.

Ovog puta, pliše Blic, donosimo vam recept za treći najbolji slatkiš na planeti, bar po ukusu žirija ovog portala, a reč je o argentinskoj čokoladnoj torti. Ova torta se ne peče, a inspirisana je italijanskim tiramisuom, no spekuliše se da je recept nastao kao deo jedne marketinške kampanje za promociju čokoladnih kolačića, te da se nalazio na njihovom pakovanju. Kažu da nema dobrog rođendana ni kućne proslave u Argentini, a da ova torta nije poslužena!

Napravljena je od tri osnovna sastojka: čokoladnog keksa, krem sira i karamel sosa (dulce de leche).

Slasna i sočna poslastica se brzo i jednostavno priprema, što joj je i najveći plus!

Potrebni sastojci (ako želite veću količinu, duplirajte sastojke) :

  • 200 grama karamel sosa (dulche de leche)
  • 150 grama krem sira
  • 2 kašike pavlake
  • 230 grama običnog čokoladnog keksa bez punjenja
  • 1 šolja skuvane instant kafe
  • 30 grama kvalitetne crne čokolade ili kakao praha za dekoraciju
  • pek papir

Priprema:

1. U originalnom receptu koristi se kupovni dulce de leche , a ukoliko ovo ne možete pronaći u prodavnicama, možete ga napraviti i sami. Evo i kako:

2. U velikoj posudi mikserom umutite karamel sos i krem sir dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dodajte pavlaku i nastavite sa mešanjem, a treba da dobijete svetlu karamel boju i da smesa nema grudvice.

3. Skuvajte crnu kafu i sipajte je u plitku posudu. Potapajte svaki čokoladni keksić u kafu, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom, sve dok cela površina ne bude prekrivena.

4. Preko keksa ravnomerno rasporedite smesu sa karamel sosem, a preko toga ponovo ide keks, pa ponovo kremasta smesa. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite smesu, a poslednji sloj treba da bude fil od karamel sosa.

5. Na kraju tortu pospite kakao prahom ili izrendajte malo crne čokolade. Ako želite još bogatiji krajni rezultat – otopite crnu čokoladu i napravite glazuru.

Portal Mojkovac

Pročitajte još