Maska koju najradije nosimo a ne sprečava širenje korone

 Maska koju najradije nosimo a ne sprečava širenje korone

Nošenje maske za lice pomaže u zaustavljanju širenja korona virusa, osim ako vaša maska na sebi nema – ventil. Novo istraživanje otkrilo je koliko su ove vrste maski nedelotvorne. Kamere velike brzine korišćene su za hvatanje strujanja vazduha iz nepokrivenih usta uz dve različite vrste maski za lice.

Ovaj post odlično prikazuje kako vrsta maske s ventilom na sebi i dalje omogućava da mlaz zraka koji potencijalno sadrži virus – pobegne. S druge strane, vidi se kako maska bez ventila uspešno filtrira većinu kapljica iz izdahnutog daha.

Maske s ventilima postale su popularne jer su prijatnije i pomažu ljudima da lakše dišu. E, u tome i jeste problem.

„Kada usporedite snimke, razlika je zapanjujuća“, rekao je autor rada i inženjer mašinstva Metju Stajmejts iz Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju u Merilendu.

„Ovi videozapisi pokazuju kako ventili dopuštaju vazduhu da napusti masku, a da ga ne filtrira, što poništava svrhu maske“, dodao je on.

Problem dolazi u činjenici da su maske s ventilima konstruisane kako bi se filtrirale čestice koje udiše osoba koja je nosi. Kao, na primer, na gradilištu. Ali kod Covida-19, svrha nošenja maske je sprečiti da se virus izdahne i tako zarazi druge oko vas.

„Ne nosim masku da bih zaštitio sebe. Nosim je kako bih zaštitio svoga suseda, jer bih mogao da budem bez simptoma i da širim virus, a da to uopšte ne znam. Ali ako nosim masku sa ventilom, ne pomažem“, pojasnio je Stejmejts.

Ovo nije prvo istraživanje koje je zaključilo da maske s ventilom nisu baš dobre u zaustavljanju širenja korona virusa. Još u septembru studija američkoga Instituta za fiziku otkrila je istu stvar.

„Dok se učenici i studenti vraćaju u škole i na fakultete, neki su se pitali je li bolje koristiti štitnike za lice jer su udobniji i lakši za nošenje duže vreme. Ali šta ako ti štitnici nisu toliko delotvorni? U osnovi biste sve smestili u uski prostor s kapljicama koje se vremenom nakupljaju, što bi potencijalno moglo da dovede do infekcija“, rekao je autor studije, dr Sidarta Verma.

Portal Mojkovac

Pročitajte još