Narod mojkovačkog kraja pokazao je neviđenu borbenost,vitalnost i snagu

 Narod mojkovačkog kraja pokazao je neviđenu borbenost,vitalnost i snagu

I u Mojkovcu je obilježen 9.Maj dan pobjede nad fašizmom.

U toku rata Mojkovac je preko trideset puta prelazio iz ruke u ruku.Mnogo je domova neprijatelj zapalio,a gotovo svaki jednom ili više puta opljačkao, kazao je obraćajući se prisutnima Radosav – Miško Medojević.

Siromaštvo i glad prijetili su da unište stanovništvo, pa ipak narod mojkovačkog kraja pokazao je neviđenu borbenost,vitalnost i snagu,koja mu je omogućila da opstane i časno dočeka slobodu.

Mojkovački kraj je u drugom svjetskom ratu pretrpio najveće gubitke u svojoj istoriji. Život je izgubio svaki deseti stanovnik Mojkovca među kojima je i sedam narodnih heroja.Ovaj kraj je dao oko 60 istaknutih komandanata i komesara brigada, odreda, bataljona i četa u proslavljenim crnogorskim sandžačkim, dalmatinskim, slovenačkim, bosanskim i srpskim brigadama.

Na ovom spomeniku palim borcima ispisan je tekst našeg književnika Boža Bulatovića.

„Ovo sunce iznad vaših glava,bilo je nekada zubato,ova rijeka što sada pjeva na gazovima kukala je, ova vita breza na proplanku tugovala je.Ne dajte zbog nas i zbog vas da se ponovi što je bilo.Ako tako učinite mi smo sa vama

Polaganju vijenaca prisustvovao je i predsjednik opštine Ranko Mišnić, predsjednik SO Dragomir Mrdak i potpredsjednik Slavenko Blažević.

Portal Mojkovac

Pročitajte još