Nastavlja se subvencionisanje decembarskih zarada

 Nastavlja se subvencionisanje decembarskih zarada

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Prateći razvoj epidemiološke situacije u zemlji, kao i mjere i preporuke Ministarstva zdravlja u vezi sa ograničenjima vezanim za obavljanje privrednih aktivnosti, Vlada Crne Gore produžila je primjenu Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19 i u sledećem mjesecu, odnosno omogućen je nastavak subvencionisanja decembarskih zarada po ustaljenom principu koji je primijenjen u prethodnom periodu.

Saopštenje Ministarstva ekonomskog razvoja prenosimo integralno.

„Dakle, subvencija se odnose na sektor turizma, ugostiteljstva, javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, izvođačke umjetnosti i stvaralaštva, djelatnosti predškolskog obrazovanja i brige o djeci, i druge uslužne djelatnosti u organizaciji događaja čije je održavanje zabranjeno.

Novina je da se subvencije uvode i za privredna društva i preduzetnike koji pružaju usluge u djelatnostima vezanim za aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonima“) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa kao i u dječjim igraonicama u visini 50% bruto minimalne zarade.

Subvencije se produžavaju i za zaposlene kojima su naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju suzbijanja epidemije, određene mjere stavljanja u karantin ili samoizolaciju, kao i za novo-zapošljavanje; pod istim uslovima kao i u periodu jul-novembar 2020. godine.

Rok za podnošenje prijava za subvencije na decembarske zarade je od 1. do 20. januara 2021. godine.

U skladu sa utvrđenom procedurom, zahtjevi se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata (uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD) posredstvom elektronskog servisa „Program za dodjelu subvencija“ koji se realizuje na portalu Poreske uprave Crne Gore (https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal ). Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima Poreske uprave Crne Gore, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na web adresi https://www.subvencije.me , uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac“

Portal Mojkovac

Pročitajte još